top of page
  • Yazarın fotoğrafıMehmet Öner

"Asansörde Küresel Bir Türkiye Markası" İçin Sektör Raporu Hazırlandı

Güncelleme tarihi: 2 Haz 2019

Türkiye’nin de Otis, Kone, Schindler gibi küresel bir asansör markası oluşturması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın’ca başlatılan çalışma kapsamında Asansör Sanayicileri Federasyonu ASFED için hazırladığım “Yerli Küresel Asansör Markasının Hayata Geçirilmesi Hakkında Görüş ve Öneriler” sektör raporunu bakanlığa sunduk.

Asansör sektörünün stratejik önemi gözden kaçıyor. Otis firmasının bağlı olduğu United Technologies grubunun diğer firmalarını görünce sanırım hak vereceksiniz.

  • F16 ve F35 savaş uçaklarının ve Airbus dahil birçok uçağın motorlarını üreten Pratt&Whitney

  • Sikorsky helikopterlerini üreten Sikorsky (Grup 90 yıldır sahibi olduğu bu şirketi 2015 yılında düşük kar getirdiği gerekçesiyle Lockheed Martin firmasına sattı)

  • Isıtma ve soğutma sistemleri üreten Carrier

  • Hemen hemen tüm uçak parçalarını üreten Collins Aerospace

Asansör sektörünün karlılık oranı internet yazılımları, yarı iletken ekipmanları, yarı iletken üretimi, eğlence yazılımları, sistem ve uygulama yazılımları, bilgisayar ve bilgisayar parçaları, ilaç üretimi, haberleşme ekipmanları, bilgi sistemleri, biyoteknoloji gibi yüksek karlılık ve yüksek teknoloji barındıran sektörlerin karlılık oranına yakın ve eşit. Fakat tüm kesimlerin dikkatinden kaçmış durumda.

Bir Türk markasının yıllık 61 milyar Euro büyüklükteki asansör pazarında, pazarın % 70’ine hakim Otis, Kone, Schindler, ThyssenKrupp ve Hitachi arasına girerek 10 yıl içerisinde 10 milyar dolarlık bir hacme ulaşılması hayal değil.

Yerli otomobil, yerli savunma sanayi, yerli cep telefonu ve yerli küresel asansör markası aynı değere sahip girişimler olarak ülkemize güç katıyor.

Başarıya ulaşması dileklerimizle.





Comments


bottom of page